Thursday, April 21, 2011

Tuesday, July 13, 2010

FIFA World Cup South Africa 2010 ends.





The World Cup comes to an End..

the favourites wins it..

viva la rojas! Pas ni ade 1 bintang dah!

New FIFA World Cup Champion 2010 : SPAIN


Player of The Tournament a.k.a Golden Ball Winner : Diego Forlan (URUGUAY)

its mine!

Best Young Player of the Tournaments : Thomas Muller (GERMANY)

huh?aku menang?


Golden Boot Winner : Thomas Muller (GERMANY) with 5 Goals & 3 Assist

oyeah! boot emas pun aku menang!!

Golden Glove: Iker Casillas (SPAIN)

pasni gua pakai glove warna emas

FIFA Fair Play Award: SPAIN

1st 3 games without a card

Goal of the Tournament: Giovanni Van Brockhorst (NETHERLANDS) VS URUGUAY

wa bg sepakan sejati!

Best Denied Goal of The Tournament : Frank Lampard(ENGLAND) vs Germany

sbb gol England x dikira

Best Keeper Flop of the Tournament: Robert Green (ENGLAND)

kasi gelak guling2 sama die

Best Chance Denied of the Tournament: Robben VS Casillas

1 on 1, n casillas shows why he should win golden glove

Best Stomp: Felipe Melo (BRA) on Arjen Robben(NED)

dah jatuh, pijak lagi!

Best Karate Kick: Nigel de Jong(NED) on Xabi Alonso(SPN)
akibat menonton filem karate kid pd mlm sebelomnye

Best Memorable Goal: Andres Iniesta(SPAIN)
serang2, denied. serang2,bola out. wa caya sma fab bg pass sama iniesta

Best Sad Face by Manager: Diego Maradona(ARG)
habislah harapan lari berbogel gua..

Worst Manager Dress of the Tournament: Leow(GER)
plik gile fesyen + sama ngan asstn mnger

Best Hand of God of Tournament: Luis Suarez (URU)
ade beberapa gol tgn kli ni, tp suarez punye block pling tbaik!

Last but not least..

THE BEST: Crying Faces from World's Most Expensive Transfers Fees

huhuhu, mama..mama..

see you in BRAZIL 2014

p/s: sbb utama messi x dpt score goal tyme wc


credit pics to FIFA.com n Soccernet

Saturday, June 5, 2010

"I'm feverish" - FIFA World Cup 2010

It's a lame topic at the lame time of the year...

dont mind the pic, it was in the past

Football fever is back, after several dull weekends without football now i'm getting ready for non-stop football month!! =D


from the the GERMANY 2006, we're now going to SOUTHAFRICA 2010

This year, another 32 Nations will compete for the biggest prize, the World cup. And the question is, which country will retain the trophy this year or are the Italian going to take them back for 2nd consecutive time? Lets pack ur things and camping in front of the television for 1month!!






The contestant and the grouping are:




Who is your favourite??


For me, I love free flow attacking, neat technique, smart footwork and counterattacks like BRAZIL, SPAIN & NETHERLANDS and really hates defensive minded team,(obviously the ITALIAN). They just kill off the game with hard tackles, foul, cards and the worst injury to other team players. Isn't football is about the spirit of the game? However, the team with balance mixture of attacking and defensive is the best like the GERMANS.


There are several stars players that I looking forward to see such as the ARGENTINIAN LionelMessi, IVORYCOAST DidierDrogba and PORTUGAL's CristianoRonaldo on how will they wave their magic wands in this tournament.


So my favourite for this year tournaments is SPAIN, I just can't forget how awesome they played in the Euro 08 previously.




I'm still rooting for the ASIAN's JAPAN, and the KOREANS. Just wondering when will I see JALURGEMILANG in WC team schedule. but i'm still support our national team. Go! Go! HARIMAUMUDA in whatever tournament ur in!


Oh, dont forget the underdogs, they might bite.

P/s: the name of ball use in this tournament are JABULANI, it reminds me of my Psychiatric Lecturer, Prof StephanJAMBUNATHAN. wonder if the ball named after him.

This is JABULANI

This is Prof Stephan JAMBUNATHAN

notice any similarities?


Thanx NIKSHAZWAN for the idea.

Wednesday, March 17, 2010

Taman Negara Pahang

Sebelum memulakan major posting, satu2 nya cuti yang kami ada adlah cuti tahun baru Cina selama seminggu. Untuk tidak mensia-siakan cuti ini, kami merancang ekspidisi Taman Negara Pahang. Setelah berakhirnya minor posting di pagi hari, pada petang itu kami berkemas2 untuk bertolak ke Pahang. Kali ini seramai 13 orang akan bercamping di Taman Negara Pahang, berhampiran Jeti Kuala Tahan.



Dari UM, dengan menggunakan 3 buah kenderaan, kereta epol, kelisa aku dan van toopac, kami mengharungi Lebuh Raya Karak yang penuh dengan kenderaan yang pulang bercuti untuk menyambut TBC. Alhamdulillah, tiada apa yang berlaku sehinggalah kami keluar melalui exit temerloh sebelum meneruskan perjalanan ke Kerdau, rumah Opah Toopac. Setelah tiba, kami disambut oleh Opah dan setelah mengemas tempat tidur, masing-masing lelap kerana perlu bergerak awal pada esok hari. Mujur mukhlis teringat untuk merendam bihun pada malam itu, kalau x, x tahu la sarapan kami macam mana.Pagi itu agak kecoh, akibatnya oleh cerita SAIRY dan SAIFULHAZIQ, diiyakan oleh DOL, dan setelah ditokok tambah, ceritanya menjadi SAIRY TERNAMPAK PENYAPU TERBANG karya SAIFUL HAZIQ. Kebenaran yang hakiki daripada pengalaman itu sebenarnya adalah Opah yg turun ke dapur untuk makan dan minum. Buat saspen je budak2 ni. Pagi itu aku terjaga awal, setelah selesai subuh, aku menikmati udara segar, tenang hati ini, jauh dari memikirkan buku2 yg tidak terbaca.



saksi kejadian: sairy, dol n epolhaziq

Perjalanan bermula dari Kerdau ke Bandar JErantut u2k berjumpa dengan ejen yg menguruskan hal2 kami di Taman Negara, Dari Sana, kami meneruskan perjalanan ke Kuala Taman sejauh kira-kira 50km. Jaraknya tidak la terlalu jauh, namun dengan keadaan jalan yang sempit, berliku-liku dan byak lubang menyebabkan kami terpaksa mengambil sedikit masa. Namun, pemandangan ketika dalam perjalanan sungguh saujana mata memandang. Di kejauhan kelihatan bukit dan gunung2 yang kehijauan menyambut kami. Bagi yg tidak memandu, inilah peluang mereka u2k tidur nyenyak di sepanjg perjalanan.


Tiba di campsite, rupa-rupanya campsite kami di tepi sg, berhadapan dengan Taman Negara. Agak mudah la perkhemahan kami ini kerana pada perkiraan awal kami kami harus trekking/naik bot u2k berkhemah di dalam hutan. Di tapak perkhemahan, terdapat juga beberapa kumpulan lain. Bersebelahan tapak khemah kami, ada kumpulan Ma'ahad Jerantut. Disebelah mereka ada kumpulan kadet bersatu. Berhampiran tidak jauh dari khemah kami, sedikit menghala ke sungai, dari pemakaian ku kira mungkin antara pegawai yg menemani Kadet bersatu, namun mereka baya-baya kami juga. Di bawah rumpunan buluh ada satu lagi kump yg tidak kami kenali. Setelah memindahkan barang2, dalam masa kira-kira 1 jam, siap 4 buah khemah dan kami lamparkan lapik sbg atap kami. Setelah memasukkan barang ke dalam khemah, kami bersiap sedia u2k makan, lauk ayam rendang yg dibawa dari rumah Opah segera kami lahap kerana harus bersedia pada jam 2 ptg u2k aktiviti pertama kami. Selesai solat, kami menunggu ranger yg akan membawa kami. Setelah beberapa minit menyusuri sg tembeling, kami tiba di sebuah jeti dan misi kami ptg ini adalah Gua Telinga.




semua ceria naik bot


jungle trekking



mukhlis pun kerdil je di bwh pokok ni

say 'EAR!!!'


pintu msk gua



sesi kacau bats

aktiviti masuk gua ni mencabar sikit la, kalau tak biasa masuk tempat2 sempit, mungkin sukar skit, sbb kena pandai adjust kedudukan badan. Masa masuk gua ni dah la ramai, pastu sangkut tiap kali budak2 ni nak ambik gambar terutama org kat depan. Yang kat belakang pulak tyme tu tgh melengkung badan 30 darjah, sakit woo. tp anyway, enjoy gak aktiviti walaupun gua die xdela sebesar dan sepanjang gua tempurung. Mase pegi, aku bawak bekalan sebotol air, ade la mulut2 apela bwk botol air, msuk gua botol kene taik kelawar la, haaa, pastu mase kuar gue, sumer nak pau air aku. sori, aku tahu taktik krg so aku abeskan awal2, wahahaha.

Balik dari gua, tunggu bot lak lambat. sampai2 je campsite, x sempat naik semua pakat terjun masuk air, maklumla dh basah dr dalam bot lagi angkara saperi ditambah pula faktor badan berbau najis kelawar. cuma pastu adela beberapa org yg rajin naik atas siapkan makan malam. thnk u din n rosdi, kalau x, x mkn malam, hahaha.

Pada malamnye, kami bersiap2 u2k aktiviti seterusnya, nightwalk di taman negara. kali ni x bwk kamera sbb 1 nak sve bateri, 1 lagi kamera aku punye night mode x brp stable, so, dr buang bateri, baik aku simpan kat khemah je. Mukhlis pulak punye nyesal tinggal DSLR die tyme tu. Sepanjang perjalanan mlm tu die merancau imitate budak2 omputih yg kagum ngan serangga dan flora di taman negara. Aku ngan thoriq gelak je tgk perangai die mlm tu, hahahaha. Nightwalk mlm tu best jgk, dapat tgk byk serangga2, rusa, burung. Gajah ngan rimau xdela, maklumla ramai org msk taman negara tu, lagikan cuti thn bru cina. Cuma dapat trail gajah wat jalan ada la. Balik dr nightwalk, budak2 ni bantai megi. Mkin kuat makan pulak budak2 ni tyme camping. Aku mls nak jn skali sbb penat drive siang td xilang lg, maklumla org len kbanyakannye tido dlm kete. Aku pki sweater, ambik kain wat alas kepala pastu tido depan khemah. best giler, punye sejuk dan nyenyak aku tido mlm tu.

Esok harinye, dalam kul 5.30 pg aku stat terjaga, sbb dak maahad sumer dah bangun, diorg wat qiam kot. aku sedar2 je dh takleh nak tido, so aku melangut depan khemah tunggu budak2 ni bgn. tyme suboh kene kejutkan diorg sume la sbb ramai gak yg tido luar khemah, smpai xde tmpat nak sujud. Selepas suboh berjemaah, aktiviti memasak sarapan pagi. kali ni topek jd chief, msk roti telur. penat2 die greng, kitorg pkt habiskan, hahahaha. xde2, kitorg simpan stok u2k die, hehehehe. Kul8 kitorg bergerak ke jeti sperti yg dirancangkan. pagi tu x cerah sgt, mendung je, cuak jugak kalau hujan, khemah kene adjust kalau hujan.


pagi yg meragukan

naik bot ke seberang

thoriq ceria di pagi hari

dalam kepala sairy, merancang aktiviti gunung tahan pula

misi pagi ini, menawan bukit teresik dan titian kanopi

hutan hujan tropika yg indah

konifer?

trail yg disediakan jabatan hutan

demonstari pokok gaharu

toopac tersenyum sbb ada idea komersil, tokey minyak wangi

ni namenye pokok langsuyar, history pokok ni syirik, jgn caye

pokok ni antara paling menarik. Malam sebelumnye, daun pokok ni tegak, straight je. tyme siang daunnye jatuh ke bawah. Kirorg pangile pokok erectile


pokok ni stylo gak, siang tukar kaler biru, self defense mechanism u2k elak dimakan oleh rusa.

ni pokok parasit

ini pokok pling tue kat sini,selepas ade satu lg yg dah tumbang, hahahaha


highway semut, tp sap ngan insensibility nye telah memijak mereka, bayangkan sap memijak mereka, uhh, ngeri beb.

pemandangan setelah menawan bukit terasik, xdela penat sgt,




gunung tahan nun di belakang, future mission, xtu nak gi bile





turun dr bukit terasek, naik kanopy walk pulak, punya la ramai umat


fakta: dalam hutan air tin berharga RM3 satu




nama titian, titian silara, nama mcm titian silaratulmustakim je, huhuhu



pekan sehari dalam hutan. Pengajaran: pandai2 cari ejen yg bagus, hehehe










Canopy walk tu sepatutnye panjang lagi. tp atas sebab masalah pokok tumbang, laluannye dah dipendekkan dan didivertkan dari asal. ok gak la, cuma x rekomen pade yg takut tinggi. tp jgn bimbang, titian ni selamat.

Selepas turun dr canopy, kami bertolak balik ke cmpsite dan menumkan tgh hari tu kalau x silap aku meggi kari sbb malas nak msk nasi, hehehe. Petangnye ade satu lagi aktiviti, iaitu aktiviti melawat kg org asli, aku rs yg ni budak2 ni plg byk wat hal, hahahaha. Ptg tu sbenarnye kena naik bot redah jeram, dipanggil rapid shooting, dijangka akan basah la, tp, budak2 ni sgt kreatif, daripada diorg tunggu basah secara natural, kitorg pakat men thn tgn dlam air ms nek bot, so akibatnye mmg lencun la org kat belakang, hahaha. sampai kg tu, semua mcm baru balik dr berenang. hahahaha.

kg org asli, rumh mereka simple je krana mereka akn berpindah bila ade kematian


gmbaran ksr keadaan dlm rumh, ckp sekadar berteduh dr pns n hujan

en Dam. epol dh siap nego nk pg tracing rimau dlm hutan lg

senyuman org asli din

rosdi n paan ceria, tp dol???apecer?



ank en. dam yg pemalu




demonstasi nyalakn api, simple je, pki kyu, rotan, n skit habuk kyu



tok btin kene sumpit kt rmbut. die slmt sbb rmbt die


sairy mencuba untuk memasang api


pakat men sumpit


hehehe, kena la jn skali


sipom merelakan perutnye disumpit


din dan sipom menyalah gunakan jarum sumpit,wat cungkil gigi ngan korek idung. tu psl tok batin tu sumph diorg, hahaha


sairy, wat2 x bersalah, hahahaa

hasil kerja tangan sairy n sap. sairy putuskan rotan, sap patahkan batang kayu nak nyalakan api tu, hahahaha


tok batin demonstasi cara2 menyumpit yg betol. tu la korang men sumpit je, mane x penuh air liur kat sumpit tu.


hold on, aim, fire!
]

thoriq yg cemerlang, bleh isi borang permohonan menjadi tok batin

Selepas berseronok dekat kg org asli, tyme balik pun men air lagi. sampai je kat campsite, ape lgi, sume terjun men air sampai x igt nak msk makan malam, hahaha

malam tu ade aktiviti last. night safari. kitorag akan menyusuri sg untuk tgk aktivi haiwan di waktu mlm



jiea, eh silap, din dalam posture kegemaran jiea



sbb aku mls nak bwk kamera mlm2

toopac ngan lampu ultramannye



balik dari night safari tu, dapatla tgk rusa, brg antu n kuceng...agk kcewa sbenarnye, tp xpela, asal mlm tu ade aktiviti. balik campsite gi usha budak maahad punye persembahan kat khemah sebelah. kitorg siap bwk snek, keropok mcm tgk movie, hahaha. astu agak2 dah bosan aku pun baring tido, kt luar lg, tp kali ni 3-4 kali gak tjaga sbb sejuk. pas pki stokin bru leh lena, hahaha

bgn pagi hri last, kitorg kire stok u2k abeskn makanan. pgi ni sikit pnye mwh mkanan. rosdi msk nasi greng atas tnh tnpa api n yg pling lwak bleh lak diorg bli 2 perench berbeza. pg tu ktorg mkn ns grg kg cine, hahaha. megi pun ade byk gak, tp ms msk kuah megitu, ms din cmpur telur, br perasn tlur tu dh tmbelg, abes megi xde kuah. so dak2 ni gi greng megi ngan tumis msk asam, giler pelik rasenye. tobt aku nk mkn lg, hahaha.


chief msk air teh. yg teragung psl air teh ni adalah uncg teh yg dibwk epol tu die peram dr tyme die skolh dlu, mujurle teh, kalau susu xthu la, minum air sg la ktorg


dol menunjukkn skill msk sup cendawan, epol kt sbelh die tgh ykinkn dol u2k tmbh kcg merah dlm tin tu u2k msk sme sbb byk lg, hahaha




2 gmbr ni diorg tgh tgk cmne rosdi msk nasik greng atas tnh

yg ni plak rosdi ngn sairy tgh tgk skill din greng megi asam pedas.

thoriq? die hidup ngan dunianye, hahaha


bende pling penting tyme cmping. tak kiralah strukmane masakn anda/rkn2 anda, kicp membolehkn anda meneln semuanye, serius x tipu, hahaha


sairy minum dlm mangkuk

muka bersalah sipom stlh menumphkn garam

garam angkara sipom

yg ni jualn murah, mari beli, hahaha

gamba yg pling x leh blah. topek tgk aku pgg kamera die stat posing, aku tgu 10saat bru amik gmbar ni, ahahaha

Dalam kul10pg, setelah siap kemas khemah n barang2, kitorg bertolak balik ke arah jerantut u2k memenuhi jemputan asri u2k mkan ikan patin masak tempoyak. Seyes best mak die masak. punyela layan n x sia2 datang pahang. Dahla siap hidang kitorg air sirap 3-4x, maklumla panas dh lama x ujan. seblum blik tu sempat lg hidang pisang goreng. very2 thx u mak Asri, thu2 je kitorg kuat mkn, hehehee. Pastu singgah Kerdau jap, rumah nenek toopac pulang periuk belanga. KAt situ mak toopac pn ade, siap sediakan mee kari lagi. Budak2 ni makan lagi. Aku nak mkn tp xleh sgt sbb pikirkan nak drive pulak pastu. Kitorg bertolak pulang dalam kul 3 lebih n sampai UM kul 6.45pm camtu. Van toopac buat hal lak rosak. Tp apeape pun, tima kasih toopac anjurkan ekspidisi ni, wah, bestnye!!


p/s:teke sape punye spongebob?